In zijn atelier in Soest, geeft Peter van Oostzanen sinds 2008 les in klassieke schildertechnieken en realistisch fijnschilderen met olieverf. 
Peter leert je de fijne kneepjes van onder andere de klassieke opbouw met een monochrome onderschildering in omber en wit, glaceren en de nat-in-nat methode. Al doende krijg je materiaalkennis en komen onderwerpen als compositie, persepctief, stofuitdrukking, kleurenleer en het mengen van kleuren aan de orde. 
De cursus is gericht op de realistische kant van het schilderen. De cursist kiest zijn eigen onderwerp, van stilleven en portret tot een eigen fantasievoorstelling. Iedereiedere realistische stijl is mogelijk: hyperrealisme, fotorealisme, magisch realisme en surrealisme.

De schilderlessen zijn geschikt voor zowel beginners als voor degenen die al enige ervaring hebben met kunstschilderen en de behoefte hebben om onder begeleiding hun vaardigheden te verbeteren en het eindresultaat naar een hoger niveau te tillen. Iedere cursist wordt begeleid in zijn / haar eigen onderwerpkeuze en naar gelang de persoonlijke behoefte.

Je kunt in de cursus een werkstuk starten waarbij je van begin tot eind stap voor stap wordt begeleid. Waarbij je alle stadia doorloopt en aldoende een schildermethode aangeleerd wordt. Je kunt ook een eigen werk mee nemen en daarin verder begeleid worden. 
 
Deze vaardigheden kunnen worden aangeleerd.
 
* Voorbereiden van het doek of paneel.
* Het ontwikkelen van een basisidee of -voorstelling, het proces dat voorafgaat aan het schilderen.
* Het maken van een compositie en de potloodschetsen. 
* Hoe pas je perspectief toe en construeer je objecten?
* De schetsen overzetten op je doek.
* Je leert hoe je kleur kunt gebruiken.
* Het aanbrengen van de eerst lagen, het opbouwen van je schilderij.
* Gebruik van schaduw en licht.
* Stofuitdrukking
* Materiaalkennis
* Verschillende technieken van schilderen en penseelvoering. 
* Afwerken en vernissen van het schilderij.
 
De cursus wordt gegeven in het atelier in Soest. Het atelier is goed bereikbaar en heeft parkeerplaatsen voor de deur. Nijverheidsweg 20, 3762 ER Soest
De lessen worden 2 maal in de maand (om de week), op maandag, en donderdag van 19:30 tot 22:00 uur gegeven. En  op woensdag van 9:30 tot 12:00. Met een reces tijdens de kerst- en zomervakantie.
Voor degene die er interesse in heeft, is het mogelijk wekelijks les te krijgen.
Bij aanmelding volgt een intake gesprek waarbij we aan de hand van jouw wensen een leerplan maken. Vervolgens krijgt je een gratis proefles.
Kosten: 280 euro voor een 10 lessen kaart. Een les gemist? Geen probleem, je kunt tot 2 essen inhalen. Je kunt instappen wanneer je wilt en bepaalt zelf je tempo.
 
Zondagschilderen.
Voor degene die van ver weg komen is er de mogelijkheid om 1 maal per maand, meestal op de 4e zondag van de maand een dag te komen schilderen.
De dag begint om 10 uur en eindigt 15:30 uur. Iedereen brengt zijn / haar eigen lunch mee. Koffie en thee zijn  aanwezig. Voor een zondagsles worden 2 lessen gerekend.
 
Heb je interesse heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op via e-mail info@vanoostzanen.com, via het envelopje op deze site of telefonisch 06-29133565